dissabte, 13 de juliol del 2013

COQUES DE SANT JOAN

COCA DE LLARDONS

Ingredients:
- 1 massa de pasta de full fresca
- 180 gr de llardons
- 100 gr de pinyons
- 1 yema d'ou
- Sucre (al gust)
- 1 mica de mantega per untar la safata del forn

Elaboració:
- Piquem els llardons amb la picadora i reservem.
- Posarem una mica de farina al lloc on treballarem.
- Tallem la massa en 3 trossos.
- Estirem el primer tros i hi posem per sobre (que quedi ben ple) una capa de llardons.
- Posem per sobre una capa de massa i apretem una mica.
- Tornem a posar una altre capa de llardons i cobrim amb l'últim tros de massa, i apretem.
- Amb el corró, estirem la massa.
- Després la dobleguem com si fossin les pagines d'un llibre, i tornem a estirar amb el corró.
- Aquesta operació la podem fer un parell o tres vegades.
- Quan ja tinguem la massa ben barrejada amb els llardons, i tingui ja una forma cuadrada, untarem la safata del forn amb una mica de mantega.
- Estendrem la massa per sobre i la farem totalment cuadrada, tallant els troços que sobrin, i els afegirem per sobre (tranquils perque després no es nota).
- Precalentem el forn a 180º.
- Amb un pinzell, pintarem tot el sobre de la coca i després hi tirarem per sobre els pinyons. Ha de quedar ben farçida de pinyons.
- Després posarem força sucre per sobre i finalment amb un ganivet, farem les marques dels voltants.
- Posarem al forn durant uns 15-20 minuts (depen de cada forn i de com la volguem de rosseta).


COCA DE CREMA I PINYONS

Ingredients per la massa mare:
- 100 gr de farina de força
- 100 ml de llet tèbia
- 30 gr de llevat fresc

Per la coca:
- 350 gr de farina de força
- 100 gr de sucre
- 45 gr de llet
- 2 ous
- 80 gr de mantega
- la ralladura de la pell d'una llimona
- unes gotes d'anis (opcional)
- un pessic de sal
- crema
- pinyons al gust
- cireres confitades
- sucre al gust

Per la crema:
- 1 liltre de llet
- 6 yemas d'ou
- 200gr de sucre
- 50 gr de maicena
- 1 branqueta de canyella
- 1 tros de pell de llimona

Elaboració:
* Preparem la crema la nit anterior: 
- Del litre de llet reservarem un got.
- La resta, la posarem a calentar amb la branqueta de canyella i el tros de pell de llimona.
- Mentrestant, barrejarem el sucre, la maicena, les yemes i el got de llet.
- Quan la llet que s'estava calentant ja estigui bullint, hi afegirem la mescla anterior, i no deixarem de remoure amb les varetes, fins que veiem que s'espessa.
- Retirarem la canyella i la llimona i deixarem refredar.

Preparem la massa mare la nit anterior o pel matí:
- Barrejem la farina, amb el llevat troçejat i la llet tèbia.
- Ho deixarem reposar en un bol tapat amb un drap de cuina i en un lloc fresc.

* Preparem la coca:
- Barrejem en un bol gran la llet amb un pessic de sal, la ralladura de la llimona, la mantega a punt de pomada, i el sucre.
- Afegirem els ous i les gotes d'anís, i barrejerem durant un minut.
- Incorporem la farina i la massa mare i amassarem durant 10 minuts o fins que es desenganxi de les parets del bol.
- Disposarem la massa a la taula de treball, lleugerament enfarinada i amassem una mica mes.
- Li donarem forma ovalada i la colocarem sobre la placa del forn. Jo hi vaig posar un paper vegetal.
- L'anirem aplanat i donant-li la forma que volguem, fins deixar un gruix d'uns 1.5 cm.
- La deixarem reposar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum.
- Precalentem el forn a 180º.
- Quan la mass ja hagi levat, decorarem al gust de cadascú amb la crema, els pinyons, les cireretes i força sucre.
- Introduim la coca al forn i la deixem uns 20 minuts. Encara pujarà més, pel que es té que comprobar que esta cuit l'interior (punxnat amb un escuradents).
- Retirem del forn i deixem refredar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada